تبلیغات
جاذبه های شهر کردکوی
فصل پاییز و رسم خوش تهیه رب انار" (اِنار تِرشی )* " درروستاهای شهرستان کردکوی
به گزارش بخش اجتماعی النگ روستای زیبا//با شروع فصل پاییز ، یكی از میوه های خوشمزه این فصل یعنی انار به ثمر مینشیند علاوه بر انارهای شیرین ، ترش مزه هاش هم قسمتی از این میوه بسیار زیبا و خوشمزه می باشند. یكی از فعالیت های  كه این روزها در روستا های شهرستان کردکوی انجام می شود تهیه رب انار (انار تُرشی) می باشد.

طرز تهیه :

تهیه رب انار مراحلی دارد که می توان گفت هر مرحله اش رسم و روسمی خاص در روستاهای شهرستان کردکوی  دارد. اما مرحله ای كه خیلی زیباتر از بقیه هست همان دانه کردن انارها (اِنار دِلِه کانی) است كه مراحلش به شرح زیرمی باشد:

1- چیدن و شستن انارها:  این مرحله اكثراً توسط مردها یا بعضاً خانمهای زحمتكش روستایی انجام می شود .

2- بریدن سر و ته انارها: برای اینکه بتوان انارها راحت تر دانه شئند سر و ته انار را با چاقو می برند  لازم به توضیح است كه این مرحله هم میتواند شامل حضور مردها برای كمك به خانم ها اشاره کرد.

به ادامه مطلب توجه کنید

3- دانه کردن انارها (اِناردِلِه کانی) ** زیباترین مرحله کار:

این مرحله اصل مراسم دانه کردن انارها (اِنار دِلِه کانی) می باشد  كه نسبت به بقیه مراحل توضیح بیشتری دارد .دراین مرحله اقوام ، همسایه ها ودوستان  درمنزل کسی که می خواهد رب انار درست کند جمع می شوند وبا كمك و همكاری هم دانه های انار را از پوستش جدا كنند. زیبایی این مرحله به این است كه اولا یك جمع صمیمی تشكیل میشه و در حین كار با هم صحبت می كنند . و حتی داستانهایی بسیار زیبا نقل میشود. گاهی وقتها از شدت خنده ها اشكشون در میاد وحتی همسایه چند خانه آن طرف تر متوجه میشن که همسایه اش مشغول دانه کردن انار هستند و اونا هم بدون دعوت میان. تواین گیروداراصلا متوجه  گذشت زمان نمیشند اینها همه قشنگیه كاره و سختیهاش در قبال این زیباییها اصلا دیده نمیشه . یه وقت های این جمعیت تا حدود 20 نفر می رسند. و گاهی هم بزرگترهای جمع شروع به گفتن داستانها و روایات قدیمی می کند و بقیه به احترامشون سكوت میكنند .این لحظات واقعا با شكوه و دلنشین و زیباست. شاید درك این نوشته ها برای کسانی که هنوز درچنین مجالسی شرکت نکردند باور کردنی و سخت باشد. اما صفا و صمیمیتی كه بین اهالی روستا ، مخصوصاً این جمع های خانوادگی وجود دارد واقعا زیباست.

خلاصه این مرحله كه تمام شد ، انارهای دانه شده وارد مرحله بعدی یعنی جداکردن آب انار از هسته  می شود.


4- جدا كردن آب انار از هسته به عبارتی * ** ( اُ بَـیـتِـن اِنار)

 در این مرحله مخلوط دانه ها با اب را حرارت  می دهند و صبرمی کنند تا به  مرحله جوشبرسد ، كم كم این مخلوط را از فیلترهایی عبور می دهند تا آب از هسته جدا شود

. 5- در نهایت بعداز جداکردن هسته انار ، آب انار را حرارت میدهند تا وقتی كه به غلظت مد نظر برسد که بتوان به آن گفت: رب انار یا (اِنار تِرشی)

مزایا و معایب انار ترش :

از تمام گل، برگ، پوست شاخه و ریشه، پوست میوه و دانه و عصاره و آب انار استفاده درمانی میشود.
دَم كرده گل انار، بخصوص انار جنگلی و ساحلی كه به ' گلنار فارسی ' معروف است به صورت غرغره برای التیام زخم*های دهان و خونریزی بُن دندان موثر است و دم كرده آن برای درمان اسهال مزمن كاربرد دارد.

آب انار ترش برای جلوگیری از سرطان پروستات بسیار مفید است .آب انار ترش باعث از بین رفتن سلولهای سرطانی پروستات می شود. بدلیل فراوان بودن آنتی اکسیدانها در انار باعث تولید متابولیتهایی مانند اورولیتین میشود. با افزایش اورولیتین در سطوح بالا در بافتهای پروستات باعث جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی انسان در کشت سلولی گردید.


ابوعلی سینا ، پزشك مشهور ایرانی در كتاب 'قانون در طب' خود در باره انار نوشت : انار ترش صفرا را بركَنَد؛ جریان زائده*ها را به درون راه نمی*دهد و بویژه شربتش در این باره بسیار مفید است.

درمان آفت دهان: رب انارترش یاقره قوروت راباآب حل کنیدو قرقره نمایید.


مضرات :کسانیکه سرد مزاج هستند نباید در خوردن انار افراط کنند . زیرا معده را سست کرده و ایجاد نفخ می کند .

اصطلاح محلی کاربردی:

* اِنار تِرشی  (رب انار)

** اِنار دِله كانی= (با كسره برای الف انار و دال دله یعنی دانه دانه كردن انار ).

* ** اُ بَـیـتِـن اِنار (جدا كردن آب انار از هسته)

 

گزارش و عکاس: یعقوب محمودی


یعقوب محمودی سه شنبه 18 مهر 1396 - 10:09 ق.ظ نظرات()